Flere og flere mikrobryggeri gründere

De popper opp som paddehatter og vi kan ikke noe annet enn å gi initiativtakerne til mikrobryggeri et kameratslig klapp på skulderen og tommel opp. For ølbrygging er ikke bare blitt en kjærkommen hobby. Flere og flere velger å ta bryggingen ut av kjelleren og starte sine egne mikrobryggerier.
Det som kjennetegner et mikrobryggeri er først og fremst at de lager øl etter håndverksmessige tradisjoner. Det er lite automatisert og industrialisert, og de har sine egne spesialiteter. Det første mikrobryggeriet som ble startet i Norge var i 1989 og lokalbryggeriene står for rundt tre prosent av ølsalget i landet.
Selv om de fleste mikrobryggeriene i Norge lager små kvantum med øl, er ikke det et kriterium for at det skal kalles et mikrobryggeri. Bryggeriet Nøgne Ø hadde for eksempel en ølproduksjon på rundt 30 000 liter da de startet i 2003, men hadde et kvantum på 1,7 millioner liter i 2017.
Flere og flere
I 2007 var det femten registrerte mikrobryggerier i Norge. I dag ligger tallet på rundt 50, og det har aldri blitt solgt så mye øl fra mikrobryggerier som nå.
Så populært har det faktisk blitt at du kan ta en master i faget, under den forutsetning at du studerer biologi ved NTNU, altså. Det gjør vel de færreste av oss, men vi setter stor pris på initiativet. Det sier litt om hvor genuint interessert mange nordmenn er i ølbrygging og godt håndverksøl.
Har du en mikrobryggerigrunder i magen?
Du trenger ikke en master for å starte et mikrobryggeri, og har du en gründer i magen kan vår Beer Brew 175 være en bra begynnelse. Den er tenkt til å brukes i små bryggerier, utesteder som ønsker å brygge eget øl eller til en ølglad vennegjeng som vil brygge sammen.
Nei til avgiftsfritak
Vi synes det er stas at så mange går med en bryggerigründer i magen. Det syntes også Bryggeri- og drikkevareforeningen. I mars 2007 forøkte de å påvirke regjeringen til å innføre avgiftsfritak for mikrobryggerier på det grunnlag at de fleste kun produserer mindre enn en halv million liter øl i året og at de bidrar til å videreføre lokale bryggertradisjoner og å utvide spekteret av lokale ølmerker. Til intet hell.
Kjemper om hylleplassen
Avgiftsfritak eller ikke, mikrobryggeriene har likevel poppet opp som paddehatter, og håndverksbrygg har presset ut en del importøl fra butikkhyllene. Konkurransen er også merkbar blant de norske mikrobryggeriene. Vi håper virkelig denne trenden vedblir – den varmer en øl-nerds hjerte.
Kilder
https://www.dagbladet.no/nyheter/overetablering-av-mikrobryggerier/60725026
http://drikkeglede.no/norske-smaaskalabryggerier-danske-og-svenske-bryggerier/smaaskalabryggerier-i-norge-article1360-578.html
http://godtiglasset.com/tag/norges-beste-bryggeri/
https://forskning.no/2015/04/na-kan-du-studere-olbrygging-pa-ntnu
https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/fin/vedlegg/so/2007_8/98.pdf
https://www.nogne-o.com/about/
https://snl.no/mikrobryggeri
https://forskning.no/2015/04/na-kan-du-studere-olbrygging-pa-ntnu