5 råd til vellykket tørrhumling

Tørrhumling er en gammel tradisjon, og betyr å tilsette ny humle til gjæringskaret noen dager etter du har tilsatt gjær. Tørrhumling er ikke en erstatning for aromahumle, da det er andre oljer som frigjøres ved tørrhumling.
Tørrhumling tilfører kraftige humlearomaer fra en forholdsvis liten mengde humle. Det er fordi aromastoffer og flyktige oljer ikke blir fordrevet av koking eller av karbondioksiden som produseres under første gjæring. Tørrhumling tilsettes etter at hovedgjæringen har gitt seg (aromaen vil bli blåst ut med CO2 fra stormgjæringen hvis tørrhumlen tilsettes for tidlig). Hvis humlen får ligge for lenge, kan ølet få et gressaktig preg.
Her har du 5 gode råd:
- Gjør tørrhumling omtrent fire dager etter gjærtilsetting, når noe alkohol er dannet i ølet. Dette fordi alkohol dreper alle bakterier i humlen, og det blir dannet svært lite karbondioksid. Det er svært sjeldent å få bakterier i vørteren pga tørrhumling.
- Bruk en humlepose! Når du bruker en humlepose unngår du at ølet får partikler i humlen samt at en pose også gjør det enklere å ta ut humletilsetningen. Husk: Kok gjerne humleposen først for å få den steril! Husk også på at humle utvider seg slik at du må ha ekstra rom i posen. Ved bruk av humlepose reduserer du området humlen får spredd seg på og derfor bruker man litt høyere mengde humle ved bruk av humlepose.
- Ta ut humlen etter omtrent 1 uke. Som nevnt kan humle som ligger for lenge føre til uønsket, gressaktig karakter i ølet.
- Til en normal batch brygging bruker du mellom 25-50 gram humle, selv om de ulike humlevarieantene varierer i styrke. Her er det litt prøving og feiling og eksperimentering er beste læring.
- Tørket humle kan tilsettes enten du benytter et hjemmebryggersett eller om du sverger til ekstrakt- eller fullmesking.
Dersom du er en fan av humle smak og -aroma bør du virkelig forsøke tørrhumling. Husk at tørrhumling ikke tilfører bitterhet. Det er koking som er nødvendig for å frigjøre bitterstoffer fra alfasyren i humlen. Så dersom du skal ha et bittert øl må du også bruke humle i kokingen. Smaken tørrhumlingen gir er mer “blomsteraktig” og fruktig, og brukes typisk i ølstiler som Pale ales og IPAs.
Se humle og aromaer på nett hos Ølbrygging.no
Kilder: Brygg ditt eget øl.