Etterfermentering med sukker i ølflasker

Skal du flaske ølet ditt kan du etterfermentere med sukker. Sesongen vi beveger oss inn i nå er helt klart perfekt til å ha ferdig hjemmebrygget øl tappet i flasker. Flasker er superenkelt å ta med seg, feks i kjølebaggen når du skal på stranda. Her skal vi se på den sekundære fermenteringen.
hvor mye sukker skal du tilsette?
Vi har pleid å regne sukker pr liter øl. Dette fordi det da tilsettes i gjæringskaret (som er stukket om). I gjæringskaret ser du litermerkingen svært enkelt. Så kokes sukkeret opp, kjøles litt ned og tilsettes i gjæringskaret. Rør så litt med hevertslangen før det kommer på flaske. Da blir alle flaskene likt karbonert.
På alle ølsettene våre har vi kommet med anbefalinger ang. sukkermengde til dette. Det står på det arket som følger med, og som er nedlastbart på sidene våre. Generelt er det mellom 5 og 8 g pr liter. Det er dextrose som er det riktigste, men ingen kjenner forskjell om det benyttes vanlig hvitt sukker.
Ellers er vi skeptisk til å stikke om flere dager før ølet kommer på flasker eller fat. Dette fordi en da risikerer oksidering. Skjer dette så blir ølet ødelagt. Sett heller dunken med gjær kaldt den siste tiden, og stikk så om dagen det skal flaskes.
OBS:
Det kan skje at man er litt utålmodig og ikke lar ølet bli helt ferdiggjæret før det kommer på flasker. Dette er ikke heldig da det ofte blir granater ut av det. Og når det er sagt: «granater» kan legges i frysa en time før de åpnes, og da går det vanligvis helt fint.
Danning av kullsyre
Der er mange diskusjoner om hva man skal bruke til å danne kullsyre under den sekundære fermentering. Noen sverger til dextrose og andre sverger til karboneringsdrops. Hos oss får du kjøpt pose med 80 drops, og ett drops passer for 0,25 flaske og 2 drops passer for en halvliter.
Dersom du velger å bruke vanlig sukker har du her en liten veiledningstabell:
1005-1010 Oechsle:
33 cl. 3 gram
50 cl. (0,5 liter) 4,5 gram
75 cl. (0,75 liter) 6,5-7 gram
1010-1015 Oechsle:
33 cl. 2 gram
50 cl. (0,5 liter) 3 gram
75 cl. (0,75 liter) 4,5 gram
Ønsker du klarere øl og mindre bunnfall i flaskene?
Naturgjæret øl gir uunnværlig bunnfall i flaskene da sukkeret omdannes av gjær under den sekundære fermentering. Hvis du ønsker å minimere bunnfallet og få klarere øl, så finnes det noen triks. Det krever et gammelt kjøleskap og et ekstra gjæringskar.
Slik gjør du:
Etter 7-10 dager gjæring heller du ølet over til et rent og desinfisert gjæringskar. Sett så gjæringskaret i kjøleskapet 2-4 dager, kan også stå lengre. Når det er tid for tapping tas gjæringskaret forsiktig ut dagen før tappingen skal foregå. Dette vil føre til at temperaturen på ølet vil stige til ca. 18-22 grader igjen. Sett gjæringskaret der hvor tappingen skal foregå med en gang du tar den ut, slik at bunnfallet ikke blir virvlet opp igjen ved flytting. Bruker du gjæringskar med kran plaserer du en 1-1,5 cm liste inder gjæringskaret ved kranen. Bruker du hevert legger du pinnen under gjæringskaret på baksiden. Dermed sikrer du deg mot å få bunnfallet med når du tapper. Legg heverten der hvor gjæringskaret er løftet opp av list/pinne, altså av motsatt side av der bunnfallet ligger.
Fyll i flaskene dine
Velg mellom våre flakser, vi kan anbefale Ved 0,5 liter flasker fyller du en god teskje med sukker i hver rengjorte og steriliserte flaske. Hvis du bruker flaskefyller er det neste trin enkelt. Du fyller øl i flasken til det når den nederste kanten av kurven på halsen. Så løfter du flaskefylleren opp så ventilen lukker og da får du passende mengde.
Bruker du ikke flaskefyller fyller du til ca. 5 cm. fra kanten. Sett deretter på kapselen på og snu flasken opp ned slik at sukkeret løses opp.
Sett flaskene i stuetemperatur i 5-8 dager, og deretter kaldt til de skal drikkes.