Fremgangsmåten i hjemmebrygging

Hvordan foregår ølbrygging?
Når en lager vin så gjærer en det sukkerinnholdet som er i de bæra en lager vin på. Når en lager øl så er det jo byggkorn som er utgangspunktet og her er det jo ikke gjærbart sukker, men bare stivelse. Løsningen ligger i malteprosessen. Når bygg får spire litt og deretter tørke igjen så dannes det enzymer som kan omdanne stivelsen til gjærbart sukker. På denne måten blir bygg til malt.
Så det bryggeprosessen består av er:
- å få omdannet stivelsen til sukker (meskingen)
- å få vasket dette sukkeret ut i en væske (vørteren)
- å koke vørteren med humle for å få den riktige smaken
- å gjære vørteren slik at det blir øl.
Ingenting her er vanskelig. Det er bare å følge fremgangsmåten så går normalt alt som det skal.
Men det er imidlertid litt tidkrevende. Det tar ca 5-6 timer å lage vørteren ferdig til gjæring. Deretter skal denne stå ca en uke til gjæring før vi tapper det som nå er blitt øl – på flasker eller fat. Etter ca en mnd, kan en begynne å drikke det.
Ta kontakt med noen som er spesialister på ølbrygging (f.eks olbrygging.no) Her vil du kunne få rettledning, utstyr og det du trenger av ingredienser.