Hva gjør du galt med ølbrygging hvis….

Ølet ditt lukter surt, råttent, svovel, grønnsaksaktig, astringerende eller lignende:
Dette betyr dessverre at ølet ditt er infisert. Det er sjeldent farlig å drikke, men det smaker jo ikke godt. Her anbefaler vi at du går gjennom dine rengjøringsrutiner og metoder nøye. Det er mest sannsynlig her det har gått galt. Les også: Rengjøring – en enkel guide til vask av bryggerutstyret ditt.
Gjæringsspannet ditt gir ikke gir fra seg noe gass eller gjærer mere? Samtidig er brygget søtere:
Her kan det hende at gjæren din ikke har hatt noen gode betingelser. Du kan forsøke å vekke den til live med å riste spannet forsiktig. Hvis det ikke virker så kan du blåse litt luft inni ølet ved å puste gjennom en slange eller bruke en akvariepumpe. Årsaken kan kanskje finnes i for lav gjærnæring, for lite oksygen eller feil temperatur (både for høy og lav). Hvis ingenting av dette virker må du igang med en gjærstarter.
Ølet ditt er veldig uklart og fremstår grumsete:
Dette kan skyldes en bakterieinfeksjon, men i så fall burde du kunne smake det. Dersom det ikke er tilfelle kan det være et problem som har oppstått under meskingen og ettergjæringen: Neste gang bør du resirkulere vørteren grundigere så du får en klarere vørter. Du kan også vurdere om du skal koke vørteren lengre. Tilsett evnt. klaringsmiddel som Magicol 250AS eller Klaringsmiddel mot kuldetåke. Disse stoffene binder seg til urenheter i vørteren.
Ølet ditt smaker som smør eller fløtekarameller:
Det skyldes sannsynligvis at modningen ikke har hatt mulighet for å fjerne biproduktet diacetyl. Prøv å la ølet modne lengre i gjæringsspannet, gjerne ved 14-20 grader. ellers kan du forsøke deg med tilsetning av mer gjær og ventetid. Hvis du lager en lagerøl, kan det være en løsning å heve temperaturen under lagringen til cirka 15-17 grader i et par dager for å la diacetylen dampe vekk. Noen inefksjoner av bakterier kan også være årsaken til høye mengder diacetyl. Da må du igjen se på rengjøringsrutinene dine. 🙂
Kilder: Mikkelers bog om øl.