Eplecider er spennende. Dette fordi også eplecider er noe som kan bli meget bra (slik som øl…) Hagene våre bugner av modne epler om dagen så hvorfor ikke lage en eplecider som overgår alt det som finnes i butikken?
Våre beste erfaringer om eplecider er følgende:
Hvis du kun skal bruke villgjær, så må ikke eplene ha vært i marka. Alle eplene må være håndplukket fra treet. Deretter må eplene raspes og saften presses ut. Det er kun saften som skal gjæres, og ikke fruktmassen. Alt i denne prosessen må være sterilt slik at ikke urenheter og bakterier skal ødelegge for smaken.
Så settes det på gjæringsdunk på et ikke for varmt sted – jeg vil si mellom 10 og 18 grader. Gjæringen vil da etterhvert starte, men vil gå sakte. Når gjæringen er kommet langt (etter ca 1-3mnd) så kan du tilsette sukker, men ikke mer enn maks 100g sukker pr liter cider. Helst mindre… Videre står det til gjæring i opptil 9 måneder før det kommer på flasker eller fat. Så smør deg med tålmodighet. Etter minimum ett års lagring kan du begynne å smake. Etter 3 år er den veldig god. Dette er den beste måten å lage cider på. Men du kan “jukse” litt og tilsette cidergjær. Da vil både gjæringen og lagringen gå fortere.
For å pirke litt kan det nevnes at renslighet er en dyd når man jobber med brygging og spesielt under gjæring. Sørg for å ha alt utstyr rent!
Lyst å prøve?