Hva slags ølglass bør du velge?

Assosierer du ølglass med det store halvlitersglasset? Det er ikke feil å drikke av halvlitersglass, men akkurat som med vin og brennevin blir ølet best om du serverer det i riktig glass. Glasset er med på å fremheve ølets karakter, og du får mer ut av ølet enn om du drikker det rett fra flasken.
Å drikke en kald pilsner fra flasken på en varm sommerdag kan være en nytelse, men om det handler om å virkelig smake på ølen skal den drikkes av glass. Én ting er at du ikke får luktet på aromaen på samme måte som fra et glass, men de aller fleste ølflaskene er også brune, så det er vanskelig å se hva du drikker.
Det finnes et hav av ulike drikkeglass til øl, og bryggeriene har stort sett egne glass med logo på. Ulike former på glasset er med på å fremheve ulike smaker og aromaer i de forskjellige øltypene. Det er også en estetisk opplevelse i det å nyte en øl fra et lekkert glass som presenterer ølen ordentlig og som er godt å holde i. Det er ingen vits å gjøre dette altfor avansert og holder du deg til fire-fem forskjellige typer glass har du det du trenger.
Halvlitersglass: Som hovedregel drikker man de lette, friske øltypene som Pilsner, weissbier og berliner med høye massive glas uten stett. Glassene bør være tynne, gjerne rette, men toppen av glasset bør være mindre enn glassets tverrsnitt. Denne typen glass bevarer kullsyren og holder ølet friskt lengre. Men vær obs på at øl i tynne glass oppvarmes raskt og ølet kan derfor tempereres i hånden.
Stort stettglass: Ølstilene som er rikt preget av Humle slik som IPA og APA kan nytes i både halvlitersglass eller stort stettglass. Noen driker også Pilsner fra store stettglass. Grunnen er blant annet at vi har en tendens til å klamre oss litt til ølglassene, og varmen fra hånden vil forstyrre temperaturen. Smale, høye glass gir kraftigere skumdannelse og et høyt glass plasserer ølet bakerst på tungen, hvor man smaker ølets bitterhet. Snevring i toppen bevarer og fremhever aromaen. Når toppen av glasset er lukket eller avrundet holder det bedre på skummet og aromaen og ”senterer smaken”. Kjøp store stettglass her.
Stort tulipan stettglass: De tyngre, mørkere øltstilene som stout og porter samt de sterke øltstilene Belgisk Dobbel, Trippel og Quadrupel skal serveres i stettglass som kan minne mer om ulike typer vin- og brennevinsglass. Tynne glass med stor klokke og god åpning gir ølet lov til å passere gjennom hele munnen. Kjøp stort tulipan stettglass her.
Lite tulipan stettglass: Ølstiler som Barley wine, Imperial stout og fatlagret øl har høy alkoholprosent og bør nytes i beskjedne mengder. Derfor anbefales det å nyte sterkøl i i små, tulipanformede glass på stilk. Kjøp lite tulipan stettglass her.
Lambicglass: Spontangjæret øl som lambic, wild ale og sour ale er best i et smalt lambicglass uten stett.
Test selv med ulike glass hvordan glasset konsentrerer aromaer og hvordan drikken treffer i munnen når du tar en slurk. Synes du det blir forskjell? I tillegg bør du tenke på at du behandler glassene riktig slik at du kan kose deg med et perfekt skumlokk som holder både aroma og CO2. Les også: Slik tar du vare på ølglassene.
For øvrige ølglass, se nettbutikken her.
Kilde: Mikkellers Bok om øl, rignes.no