Hvordan og når skal du tilsette ingredienser i cideren

Ønsker du å “spice” opp cideren din med ulike ingredienser? Da trenger du kanskje å vite hvordan du skal gjøre dette og når i prosessen.
Aller først lurer du kanskje litt på hva slags ingredienser du kan eller bør tilsette i cideren din. Vi har ingen fasit her da smaken er som baken. Mange gode brygg har blitt laget av mennesker som tester ut nye ting og dette er jo noe av det som er så artig med å brygge selv. – Men, vi kan jo nevne at det populært å tilsette tørket frukt, urter, krydre, vaniljestenger, kokosflak, kakao nibs og smaksrike søtningsmidler slik som honning og lønnesirup. Det viktigste er at du tenker på hva slags smaker du selv ønsker å tilføre ditt cider brygg.
Noen forslag:
Du kan for eksempel lage en Belgisk wit-inspirert cider. Tilsett da hele korianderfrø og sitronskall. Ønsker du en fruktigere variant kan du tilsette friske eller tørkede cherrybær, aprikoser eller plommer. Vi kan også anbefale en av våre fruktpuréer, enklere blir det ikke. Velg mellom kirsebær, aprikos, solbær, rips, bringebær, mango, pasjonsfrukt og ananas.
Ønsker du å lage et brygg som gir deg maltet smak slik Märzen ølet har kan du tilsette bokhvete honning. Denne honningen har en deilig nøtte- og karamellaktig smak.
Vi kan jo heller ikke glemme vår gode venn humlen. Den vil gi cideren din en nydelig humle aroma.
Tilsetning etter fermentering.
Om du tilsetter ingrediensene i cideren din etter at fermenteringen er ferdig vil alkoholen som er dannet til nå hjelpe til å ekstrahere smaken. Samtidig vil alkoholen beskytte cideren fra potensielle bakterier tilsetningene kan ha. Dersom du tilsetter frukt eller søtning som honning får du en etter-fermentering du må vente på skal bli ferdig før du flakser.
Litt og litt
Start med å tilsette en liten mengde av det du ønsker å tilsette. Du kan alltid tilsette mer dersom du ønsker rikere smak, men du kan aldri ta vekk smak om du har tilsatt for mye. Derfor må du starte litt forsiktig. Dersom du for eksempel har et cider ekstraktsett på 23 liter kan du starte med å tilsette 1-2 dl av ønsket ingrediens. Smak på det etter et par dager for å sjekke at du har nok smak eller trenger mer. Husk at smaken av mange ingredienser, spesielt krydder vil bli sterkere jo lengre de er i cideren.
Du må faktisk smake underveis
Smaking er en viktig del av det å brygge cider. På denne måten vil du vite progresjonen til cideren din og hvilke justeringer du trenger å gjøre. Husk å smake på cideren din FØR du tilsetter andre smaker slik at du kan sammenligne litt. Fortsett å smak ukentlig inntil du er fornøyd med smaken. Husk nå på at det minker i gjæringskaret slik at du tar høyde for det når du tilsetter mer 😉
Tilsetning før fermenteringen begynner
Om du ønsker å tilsette ingrediensene før du skal fermentere anbefaler vi å ta ca 4-5 dl av vannet som skal blandes med cider-ekstraktet i en kjele. Kok opp og tilsett ingrediensene. La det småkoke i ca 10 minutter og hell i gjæringskaret sammen med resten av vannet, før cider-ekstraktet røres ut.
Velg blant våre mange ulike cider-ekstraktsett
Når du eksperimenterer med tilsetninger så tenk også på hva slags cider-ekstraktsett du brygger. Ønsker du å tilsette vaniljesmak i Fersken og Pasjonsfrukt Cider ekstraktsett ditt kanskje? Eller lakrisrot i pærecider-ekstraktsettet?
Del dine beste oppskrifter med oss i kommentarfeltet 🙂