Kölsch – maltaktig med litt sødme

Å brygge øl er for mange det samme som å eksperimentere på nye og spennende ølstiler. For mye av noe er ikke et ord som dukker opp når man brygger dobbel IPA, Russian Imperial stouts eller Saisons. De vanvittige mulighetene som finnes gjør det til en fryd å være hjemmebrygger (eller en kjøper).
Noen ganger er det imidlertid tid for å la smakssansene kose seg med en lys og forfriskende øl. En kölsch er en ideel stil til å restarte smakssansene om du har gått bananas med kaffe stouts og IPA med uante mengder humle ;). Mild maltaktig med et hint av humle er Kölsch enkel og forfriskende, men samtidig smakfull nok for å tilfredsstille den indre ølnerden i deg.
Kölsch kan bare lages i Köln
Kölsch er en klassisk Tysk lys ale og minner mye om lys lager i farge og smak. Forskjellen her er at ved brygging av kölsch skjer gjæringen i varm temperatur istedenfor kald. Kölsch er en av de få øl som har ”Beskyttet betegnelse” i EU. Akkurat som om det var en vin. Med andre ord, det er i Köln man brygger Kölsch. Og bare der. Med all sin kultur og tradisjoner.
Ølet er lyst gul i fargen med en lett og mild smak. Bitterheten er middels mens det er mye kullsyre og smaken er maltaktig uten sødme. Kölsch er et rundere og mykere alternativ sammenlignet med pils og det kan finnes fruktige aromaer som kommer fra gjæren.
Forskjellen mellom en kölsch og den andre tyske tradisjonelle ølstilen altbier er stor. Altbier minner mer om en britisk pale ale og er også mørkere i fargen enn en kölsch.
Kölsch skal serveres i høye, sylindriske glass kalt stange og kan gjerne kombineres med lett sommermat.
Det kan jo også brygges her i Norge og vi har gjort ølsettet ENDA bedre!
Selv om de kommersielle kölsch må brygges i Köln så er det fullt mulig å brygge din egen kölsch hjemme. Vår nye versjon av dette ølsettet, pr 10/4/18 har fått økt mengde gjær. Vi har gått fra 1 til 2 pakker og samtidig har vi også etter testing valgt å levere denne med US-05.
Vi testete en splittbatch med 100 liter herlig kölsch og gjæret med 4 ulike tørrgjær på ca 18C, og hvor formålet var å sjekke om M44 fortsatt var den beste gjæren, eller om vi skulle bytte.
7 ansatte i Ølbrygging, hvorav 4 er sertifiserte Norbrygg-dommere blindtestet resultatet etter 4 ukers modning og rangerte disse som følger (best til dårligst):
1: US-05
2: M44
3: Bry-97
4: K-97
Ølsett Kölsch kjøpes her. Alkoholprosent: ca. 5,5%
Fremgangsmåte:
Meskes på 64°C i 60 minutter. Kokes i 90 minutter.
Humlen tilsettes iht. beskrivelse på humleposene.
Gjæres på ca. 18°C
Tilsett 6,5g sukker pr liter øl når ølet settes på flaske, la karbonere ved 20-28°C i ca 14 dager før settes kjølig. Benytt ca. halv sukkermengde ved naturlig karbonering på fat.