Krydre ølet og tilværelsen!

Liker du å krydre tilverelsen din litt? Du kan bruke forskjellig krydder for å tilsette brygget en hel verden av smaker og aromaer.
Hvem elsker vel ikke hjemmebrygga påskeøl med appelsinskall, høstøl med gresskar og stout tilsatt kaffe? For ikke å snakke om mange av de herlige fruktølene du kan lage! Det er ikke alltid like lett å vite når og hvor mye krydder man skal tilsette.
Hvor mye krydder?
Vi tror at alle kan klare å brygge et øl for så å tilsette litt krydder på måfå til slutt. Ikke sikkert det vil smake himmelsk, så derfor er det lurt å tenke litt på mengde først. For hvor mye krydder skal man tilsette? Det er stadig flere meninger om dette hos ulike bryggerier samt råd som florerer på nett. Det er fortsatt ikke to streker under svaret nettopp fordi at vi alle liker det litt forskjellig. Kanskje fortvilende for noen, men husk at innovative ølnerder har laget bestselgende øl på grunn av å våge noe nytt!
Når det gjelder å finne riktig mengde kan du kan teste ut the “family of four” guideline som har følgende prinsipp: Finn en matoppskrift til 4-6 personer som lages med det krydderet du ønsker å tilsette. Mengden krydder som er oppført til 4-6 personer er den mengden som passer til ca 19 liter vørter.
Et eksempel er om du skal lage en Moroccan Amber Ale. Da kan du finne en typisk marokkansk kylling tagine oppskrift. I en oppskrift til 5 personer vil du typisk finne:
- 2 teskjeer paprikapulver
- 1/4 teskje malte grønne kardemommefrø
- 1 teskje spisskummin
- 1/2 teskje kanel
- 1 kanelstang
- 1 bunt hakket frisk koriander
- 1 bunt hakket frisk bladpersille
Voila! Her har du innholdet i din Moroccan Amber Ale. Du kan også tilsette korianderfrø som du knuser i en morter.
Bruk det samme prinsippet på ditt eksperiment, kanskje går du med en god idé. Husk å bruk bryggeloggboken din flittig og notér alt du gjør slik at herligheten kan deles, gjennskapes og nytes flere ganger!
En ting å huske på er at det er mulig du må justere oppskriften din noe dersom du bruker mye krydder/tilsetninger. Humle, gjær og korn må tas i betraktning ang hvilken aroma det er i krydderet du tilsetter.
En guide:
Ingrediens | Del av planten (Alt som er listet er tørket) |
Max mengde i 20L batch | Når du skal tilsette | Hvor lenge (reduser tiden for en mer subtil smak) |
---|---|---|---|---|
Allehånde | bær * | 15g | koking | 45 minutter |
Søt basilikum | urteblader | 60g | Trekke | 15 minutter |
Cacao | nibs | 230 g | annen fermentering | 10 dager |
Karve | frø | 1 ts | kok | 15 minutter |
Grønn cardemomme | frø | 30g | kok | 30 minutter |
Chamomille | blomster | 60g | kok | 45 minutter |
Cassia kanel (vanlig) | bark | 1 stilk | kok | 30 minutter |
Ceylon Kanel – | bark | 4 stilker | kok | 30 minutter |
Nellik | knopper | 10 spikerknopper | kok | 30 minutter |
Koriander | frø* | 60g | kok | 15 minutter |
Marianøkleblom | blomster | 30g | kok | 15 minutter |
Løvetann | blader | 900g | kok | 60 minutter |
Hyllebær | blomster | 60g | annen fermentering | 2 dager |
bær / frukt * | 4.5 kg | Trekke | 15 minutter | |
Alantrot | rot | 60g | kok | 60 minutter |
Fennikkel | frø * | 6g | kok | 45 minutter |
Ingefær | røtter | 90g | kok | 15 minutter |
Paradisfrø | frø * | 8g / 1 ss | kok | 5 minutter |
Røsslyng | blomster | 30 dl | kok | 90 minutter |
Borremynte | løv + urt | 60g | kok | 60 minutter |
Einer | bær * | 55g | kok | 60 minutter |
Lavender | blomster | 30g | trekke | 15 minutter |
Sitron | Skall | 60g | kok | 15 minutter |
Lime | Skall | 30g | kok | 15 minutter |
Sitrongress | løv | 30g | trekke | 15 minutter |
Lakris | rot | 60g | kok | 40 minutter |
Burot | løv + urt | 60g | kok | 60 minutter |
Muskat | nøtt | 3g | kok | 30 minutter |
Eik | eike chips | 90g | annen fermentering | 7 – 40 dager |
Appelsin – søt | skall | 30 g | kok | 15 minutter |
Appelsin – bitter | skall | 30 g | kok | 15 minutter |
Pepper – sort / grønn / hvit | bær / frukt * | 1 ts | kok | 10 minutter |
Pepper – rosa | bær / frukt * | 1 ts | kok | 5 minutter |
Nepe | bær / frukt * | 60g | kok | 60 minutter |
Rosemarin | løv | 60g | kok | 45 minutter |
Safran | tråd | 10 tråder | kok | 10 minutter |
Sarsaparilla | rot | 110g | kok | 60 minutter |
Prikkperikum | løv + urt | 55g | kok | 10 minutter |
Stjerne Anise | hel | 30g | kok | 30 minutter |
Vanillje | stenger | 2 stenger | annen fermentering | extract kan brukes i ferdig øl |
Vintergrønn | artificial wintergreen oil: Methyl salicylate | 4 dråper | annen fermentering | part of finished beer |
Wormwood | løv | 6g | kok | 15 minutter |
Ryllik | løv + urt | 60g | kok | 30 minutter |
*Ingredienser bør knuses først
Å trekke vil si at du tilbedere det slik som du lager en te. Dvs å trekke ut smaken og så tilføre teen til vørteren som skal gjære. Blomstene skal altså ikke hives oppi ølet direkte
Slik kan du teste om du har riktig mengde:
Bland inn i litt av krydder/tilsetning i varmt vann: lukt og smak, for å få en anelse om hvordan det kan bli i ølet.
Det er også viktig å ikke blander for mange krydder i samme øl. Forsøk gjerne med 1, max 2 ting om gangen, for ikke å lage en «lapskaus» av ulike smaker.
Så hvilket krydder skal du velge?
Hva ønsker du å oppnå? Et deilig hveteøl med humle og et hint av jasminblomst som gir en nydelig kveldsro? Eller hva med en en spicy texas ranger porter med chilliflak du kan nyte til middag? Vi selger også mye korianderfrø som passer utmerket i Belgisk Wit.
Vi har tidligere denne uken skrevet om de vanlige tilsetningene i påskeøl og du kan selvfølgelig bruke disse tilsetningene resten av året også, men i skrivende stund er det perfekt å sette et påskeøl. Les mer om de ulike tilsetningene til påskeøl i artikkelen: Smakstilsetting av påskeøl.
Før du vet ordet av det har du krydre og tilsetninger i all verdens av øl du brygger selv, og ikke bare i Pumkin alen din.
Hva slags øl ville du brygget til en deilig gresk tapas med hummus, oliven og spekemat?
Husk på:
Om du skal knuse noen krydre så vent med å knuse de til rett før du skal bruke de. Da får du best aroma. Husk også å benytte en humleball/humlepose eller humlepose av nylon.
Del gjerne oppskriften din med oss. Tag oss på facebook eller instagram @olbrygging.no