Lagring av øl på flasker

Før du kan vite eksakt hvor godt øl du har laget, trenger ølet en periode med modning. I denne prosessen klarner ølet og smakene modner. Du kan lagre ølet i en trykktanker, fat eller i flasker. Vi skal her se nærmere på lagring i flasker.
Valg av flaske:
For mange hjemmebryggere er flaskelagring den beste metoden. Ølflasker finnes i mange størrelser og er mest populære i glass, men fåes også i plast. De vanligste størrelsene er 0,33 l og 0,5 l. Vi anbefaler mørke flasker da spesielt humle påvirkes av lys og da kan du få bismak på ølet. Fordelen med ølflasker er at de er enkle å lagre i kjøleskapet, gode å drikke av og veldig transportvennlige! I tillegg har flaskene god lagringskapasitet slik at du kan nyte ølet ditt fremover i tid.
Noen ulemper er det imidlertid med flasker, og det er at det er litt tidkrevende å vaske, sterilisere og fylle! Ølet vil også få et forholdsvis høyt kullsyrenivå som jo er fint for pils og hveteøl, men ikke like bra for pale ale.
Lagring av ølflasker:
Forskjellige typer øl kan tåle lagring i alt fra ett til ti år hvis det inneholder mye syre, så lenge det lagres riktig. Det krever at det står mørkt da for mye lys på ølet kan gi bismak. Temperaturen bør ligge jevnt på mellom 8 til 15 grader da ølet utvikler seg raskere på varmere temperaturer.
Enkelte øltyper egner seg ekstra godt til lagring, rett og slett fordi de smaker bedre etter noen år, men øl er ferskvare og mange øltyper skal normalt ikke lagres. I tillegg kan man lagre stort sett alt belgisk øl og alt av sterkere amerikansk og engelsk øl. Øl som går ut på dato er ikke farlig, men kan endra smak. Sykdomsfremkallende bakterier kan nemlig ikke overleve i øl. Sterkere øl tåler noe lengre lagring enn pils, fordi alkoholen virker konserverende.
Flaskeøl med metallkork bør stå for at bunnfallet skal samle seg nederst i flasken, og at korken ikke skal ruste. Ønsker du å handle flasker hos oss, klikk her. Du finner også selvføleglig også flaskefyllere, kapsler og kapselppåsetter i nettbutikken vår. Mange koser seg veldig med flaskefylling sammen med kompiser eller samboeren, så selv om det tar tid så får man kvalitetstid, og ikke minst godt øl.
Servering av øl:
Her kan du jo lage egne etiketter på flaskene dine som etterhvert har blitt veldig populært. Det er artig å sette på bordet når det kommer gjester. Vær oppmerksom på at når ølet kommer rett fra kjøleskapet er smaken mer dempet enn når ølet er romtemperert. Mørke øl, som bokkøl og sterke juleøl, bør serveres ved 12-14 grader for at smaken skal komme til sin rett. Bayer kan med fordel serveres ved 8-10 grader.
Sørg for at glasset er rent, hold glasset i omtrent 45° vinkel i forhold til flasken og hell sakte i en myk bevegelse. Deretter retter du sakte opp glasset slik at det danner seg et godt skumlag på toppen. Flasken kan inneholde gjærrester, så unngå å få med disse over i glasset. (Dette gjelder ikke hveteølsorter der gjærsedimentene skal rotes opp for at ølet skal bli grumsete)
Les også: Slik bør du vaske ølglassene og Hva slags ølglass bør du velge?
Se mer tilbehør og bryggeutstyr til din ølbrygging i nettbutikken her.
Kilder: Brygg ditt eget øl