Milkstout – helt krem

Milkstout – Hvorfor i all verden begynte folk å putte melk i øl, og hvem begynte med det? Og er det helt krem? Eller er det bare øl, med litt krem i?…
Det er ingen hemmelighet at øl fra tidenes morgen ble drukket av helsemessige årsaker. Både fromme munker og små uskyldige barn har hatt øl som en del av sitt primære kosthold. Det var det britene tenkte også da de begynte å blande helmelk i lunsj-ølen. På den måten fikk kroppsarbeiderne så mye energi i skrotten at de kunne være produktive i hele dagen.
Det var i 1800-tallets England at man begynte å blande melk i det de kalte og kaller «stout», en nesten sort, overgjæret øl laget av brent malt eller bygg. Melken ble tilsatt fordi man mente det var sunt – en overbevisning som ble holdt i hevd i lang tid.
Et fantastisk helseremedie
I begynnelsen av 1900-tallet gikk legene så langt som å påstå at melke-øl kunne kurere ulike plager. Det var blant annet godt for ammende kvinner da den stimulerte melkeproduksjon.
Dette ble for mye for regjeringen. I 1946 ble det forbudt å markesføre«milk-stout» som en god og søt helsedrikk. Blant annet for å forhindre at den fant veien inn i barnas lubne hender og bittesmå mager. Kanskje ikke så dumt.
Fra melk til laktose
Nå skal det sies at det på den tiden regjeringen satte ned foten for villende markedsføring av milkstout, hadde bryggeriene allerede begynt å tilsette melken under selve bryggerprosessen, og ikke bare blande den sammen med ølet før servering. For øvrig er melken byttet ut med laktose, men heldigvis har man valgt å fortsette å bruke den gamle betegnelsen. Laktoseøl klinger liksom ikke så bra som kremøl eller melke øl.
Vil du lage din egen?
Da kan du kjøpe et helt Milkstout-sett her og trenger du kun laktose får du tak i det her. Vi anbefaler forresten å servere rykende ferske brownies til en milkstout. Det er rett og slett nyyydelig.
Lag deg også gjerne egne brownies med milkstout i. Oppskriften finner du i artikkelen: Brownies med melke stout.
Liker du ikke stout – drikk milk stout, da vel
Forskjellene mellom milkstout og tradisjonell, tørr stout, som for eksempel Guinness, er ikke så stor, men melkeversjonen er ofte «snillere og mildere». Begge har den rike, sjokoladebrente essensen med hint av karamell og kaffe, men melkesukkeret gir milkstouten en mer krem- og silkeaktig sødme og mindre bitterhet, avhengig av laktoseinnholdet.
Mange synes at milkstouten er lettere å drikke enn vanlig stout. Det sies at den går rett hjem hos kvinner og for de som ikke er så begeistret for stout i utgangspunktet. Er du i en av disse kategoriene – så kanskje du skal prøve laktosevarianten.
Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Stout
https://byo.com/water/item/1155-milk-stout-it-does-a-body-good
https://www.aperitif.no/artikler/stout-hva-er-det/181982