Mørkt bokkøl – brygges best i Steinbukkens tegn?

Mørkt bokkøl er en kraftig, fyldig og mørk lager som smaker en deilig kombo av sterkt og søtt. Både ekstraktinnholdet og alkoholprosenten er høy i denne ølstilen.
Mørk og fristende
Bokkøl kommer fra Einbeck i Tyskland og mange mener at ordet bock kommer fra forkorting av ordet Einbeck, “beck” til “bock”. Andre igjen tror det er mer av en hedensk eller gammel verdensinnflytelse at ølet bare skal brygges under stjernetegnet Steinbukken. Vi er i skrivende stund i steinbukkens tegn som er mellom 22. Desember til 19. Januar. Det er derfor geiten blir assosiert med nettop denne ølstilen. Bokkøl var et symbol på at bedre tider var i vente når man beveger seg vekk fra vinter og frem mot vårens lysere tider. Det har vært en kald vinter i Norge, og vi liker tanken på å brygge et skikkelig godt bokkøl for å vise våren at vi skal ta den godt i mot!
Mørkt bokkøl i dag
I dag er ølstilen kjent som en lagerøl sin ofte tar en ekstra måned med lagring i kald temperatur. Mørkt bokkøl er ofte sterkere enn en typisk lager og har en robust maltkarakter. I mørkt bokkøl brukes humlen for å balansere smaken av malt, og humlen Cluster og Saaz følger med ølsett mørkt bokkøl. Bokkøl krever hardt vann for at resultatet skal bli optimalt. I tillegg lang modning som resulterer i en ren og frisk smak med overtoner av sjokolade.
Utseende på bokkøl er dyp og intens med kopperfargede toner og et kremet offwithe skumlag.
Vårt populære ølsett mørkt bokkøl har 6,3% ABV, og du vil i tillegg til høy ABV også finne kalorier i hopetall. Så da får du velge selv, kanskje begge deler? Iallfall har 100 gram helmelk 66 kcal og 100 gram mørkt bokkøl 63 kilokalorier.

Melk eller øl?