Nyttårsmeny – øl i kalkun

De fleste av oss har vel blitt utsatt for en knusktørr kalkun, så vidt reddet av en kremet saus. Heldigvis finnes det råd, og løsningen er naturligvis – øl. Nærmere bestemt øl-i-kalkun. Vi har funnet en glimrende oppskrift!
Dette trenger du:
- En kalkun på mellom 3 og 6 kilo.
- En halv liter boksøl
- Aliminiumsfolie
- En spiker
- Langpanne
- Tørkepapir
- Fire tannpirkere
- En halvliter boksøl, du kan jo drikke opp ølet i denne og helle oppi ditt eget brygg 😉
- Salt og pepper, samt krydder/urter etter eget ønske. Meierismør anbefales (se forslag lenger ned i oppskrift).
Steketid: Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min per kilo. Ha i litt øl eller buljong i langpannen under stekingen.
Hvor mye kalkun trenger du: Beregn 500 gram kalkun per person
Slik gjør du det:
- Rens kalkunen som vanlig, ta ut innvoller og tørk den forsiktig med et papir både på innsiden og utsiden.
- Smak: Kalkun tåler ulike krydder. I tillegg til å krydre med salt og pepper, kan du i grunn tilsette det du ønsker. Sitron, urter, fennikel – og korianderfrø er noen forslag. Tørka urter som timian, rosmarin og salvie kan også brukes. En annen variant for å få saftig kalkun, er å lage et kryddersmør på meierismør. Det dytter du ned mellom skinnet og brystkjøttet før steking. Videre pensler du eller gnir inn hele kalkunen med mykt smør før steking. Krydre godt med salt og kverna pepper overalt på hele fuglen.
- Legg kalkunen din i ildfast form eller på stekeovnsplate.
- For at ikke dampen skal sige ut av kalkunens øvre del, så brett sammen den øvre delen av kalkunens hals og sett den fast med tannpirkere.
- Hell halvparten av ølboksen i et glass
- Skyv ølboksen opp i kalkunens bakdel, men husk å vende den litt oppover så ølet ikke renner ut i kalkunen.
- Bruk spikeren til å lage et hull på hver side av boksen. Trekk det nedre skinnet ned mot hullene og sett skinnet fast med tannstikkere i de to hullene du allerede har laget.
- Legg så aliminiumsfolie over fuglen og sett den inn i ovnen.
- Etter at den har stekt litt over halve tiden tar du av folien for å få en nydelig sprø stekeskorpe.
- La kalkunen hvile i 20 minutter med ølboksen inne i seg før du skjærer den opp – og serverer!
Bon apetite!
Øltips til kalkun!
Har du allerede bestemt deg for hvilke brygg du skal servere ? Kanskje du har ferdigbrygget Farmhouse ale allgrain ølsett, Belgisk dobbel allgrain ølsett eller vårt populære tradisjonelle norske juleøl ølsett. Alle vil smake like godt og om du skal gå for kjøpeøl kan vi anbefale: Bockor VanderGhinste Oud Bruin fra Brouv. Bonn, Kinn Solsnu fra Kinn Bryggeri AS, Kinn Pryl Belgisk dobbel fra Kinn Bryggeri eller 7 Fjell Sinterklaas Belgian Christmas Ale fra 7 Fjell Bryggeri
Kilder:
www,snapguide.com
www.nrk.no
hwww.aperitif.no