På tide å flaske ølet

Etter at vørteren har gjæret ferdig er det på tide å flaske ølet. Å oppbevare ølet i flaske har mange fordeler! De er enkle å lagre i kjøleskapet, gode å drikke av og veldig transportvennlige! I tillegg har flaskene god lagringskapasitet slik at du kan nyte ølet ditt fremover i tid.
Det du trenger for å flaske ølet er:
- Flaskefyller
- Tørkestativ for flasker
- Flaskeskyller med pumpe
- Gjæringskar med hull og kran
- Flaskebørste
- Flaskekapsler
- Sukker
Gjør klar flaskene
Aller først må du rengjøre flaskene grundig innvendig med en flaskebørste. Fjern eventuelle rester fra forrige brygg eller kjøpeøl. Skyll deretter med vann og la all såpe bli skylt ut.
Etter vasking er det på tide å sterilisere flaskene. Det er heldigvis mange hjelpemidler som gjør flaskevaskingen enkel. Som dette tørkestativet for flasker. Sett flaskeskylleren vår på toppen av denne og steriliseringen av flasker går da virkelig unna.
Se video om du ønsker en illustrasjon.
Klargjør flaskekapslene
Flaskekapsene må også desinfiseres før bruk, og den beste måten er å legge de i Star San bad. Enkelt og fort gjort å legge de i en skål med vann og Star San, og så ta de rett fra skålen og på flaskene som fylles.
Lag sukkerlake
Bland sukkerlake like før flasking for å gi karbonering til øl i flasken. Hvis dere har et eget tappekar som dere stikker om til for å få det over på flasker, så kan det være lurt å ha sukkerlaken i først og deretter ølen. Dersom du ikke har et eget tappekar så er det lurt å stikke om til gjæringskar med tappekran.
I denne videoen ser du hvordan du lager sukkerlake.
Å flaske ølet
Bruk en flaskefyller som fyller ølflasken fra bunnen. Dette minimerer faren for oksydasjon og for mye skumming. Det kjekke er at flaskefylleren automatisk stopper når ølflasken blir tatt bort! Det er justerbart nivå i flasken og den har en egen anti-skum konstruksjon.
Fyll flaskene en etter en med øl og pass på å være forsiktig. Deretter legger du på en ølkapsel fra skålen på hver flaske og lukker den med kapselpåsetteren. I dette stadiet er det nyttig å være 2 stk. En til å fylle flasken og en til å sette på kaplser.
Se denne videoen om flasking av øl.
Hvordan oppbevare flaskene
Flaskene må stå mørkt og i et rom som er ca 8 til 15 grader. Les mer om oppbevaring av flasker i artikkelen Lagring av øl på flasker.
Lykke til!