Saison – frisk og unik, brygg egen oppskrift, ekstrakt eller allgrain

Liker du å eksprimentere? Da er Saison en øltype du bør teste ut! Med et minimum av ingredienser kan du lage komplekse fruktige opplevelser og eksperimenter videre for å sette personlig preg!
Saison ble opprinnelig brygget til gårdsarbeidere på den franskspråklige delen av Belgia på 1900-tallet. Navnet kommer fra saisonniers, sesongarbeidere fordi det ble brygget til de hardt arbeidene sesongarbeiderne som jobbet på gårdene. Det var viktig å holde de i gang med tilstrekkelig og bakteriefri væske i sommervarmen som ikke hadde for høy alkoholprosent.
“Man tager det man haver”
Lokale ingredienser slik som hvete, rug, spelt eller bygg var det bonden brukte til å brygge saison. Alle bøndene hadde ulike råvarer og derfor har det oppstått så uendelig mange typer saison. Maltrestene gikk til dyrefôr og ølbrygging var en fin syssel for bøndene å holde på med på vinterstid.
“En av de fantastiske tingene med Saison er at man var begrenset til å brygge med det man høstet. Dersom et visst bær eller krydder hadde grodd dårlig det året måtte du brygge uten det.”
Du kan altså bruke det du vil av type lys malt og eksprimentere med appelsinskall, ingefær, bær eller akkurat det du måtte ønske. Til saison passer det å eksperimentere!
Bryggingen
Stilen kategoriseres som en pale ale, med en svært vid definisjon og du kan regne 2-6 uker bryggetid, tiden kommer ann på hvordan gjæringen går. En god håndtering av gjæringstemperatur vil gjøre at gjæren skaper en fin og elegant boquet. Brygg som en vanlig pale ale.
Standard temperatur for brygging av saison er 18-24 grader, og vi har altså med en overgjæret ølstil å gjøre. Temperatur er viktig ved brygging, og setter du pris på mer fruktighet i ditt brygg, så vil høyere gjæringstemperatur bidra til utvikling av det. Saison er en av de få ølene du kan gjære på baderomsgulvet fordi den trenger så mye varme.
Saison kan lagres, og da får smakene utviklet seg og ølen modnes ytterligere. En Saison kan tape humlebitterehet, men den har så mange andre smaker å ta av -at den blir smaksrik likevel. Så her kan du jo lagre den så lenge som hvor bitter/lite bittert du liker ølet ditt egentlig.
Test ut Saison ølsettene våre:
Farmhouse Ale allgrain ølsett:
Dette er en nydelig Saison som er inspirert av Boulevard Tank 7. En vidunderlig frisk belgisk ale/saison. Farmhouse ale skal gjæres på ca. 16-20°C. Ved 16°C blir det en «renere» smak, ved 20°C får ølet mer preg av en Belgisk tripel. Alkoholprosent er ca. 7,7% og ølet har en gyllengul farge.
India saison er en typisk Saison, men ekstra humlet for å gi mer bitterhet, smak og aroma. Dette fantastiske ølsettet er inspirert av Nøgne Ø sin India Saison og er en sikker vinner for alle som liker humle og bitterhet! Ølstilen er en hybrid mellom Saision og IPA og du kan forvente deg en alkoholprosent på ca. 7,9% . Halmgul farge.
Saison ekstraktsett brygges på en helt annen måte enn allgrain ølsettene og bryggingen er kjapp og enkel! Dette Saison ekstraktsettet har fruktig og krydret karakter, balansert av det myke maltpreget og en tørr avslutning. Du vil kjenne noe preg av paprika og en svak syrlighet som gir en herlig og kompleks Saison. Ekstraktsettet gir deg ca 15 liter ferdig øl med en alkoholprosent på ca 6,2%