Saltet lammebryst med nydelig smak av karamellmalt

Du måtte klikke deg inn på dette innlegget ikke sant? Altså du VET at påsken er reddet når du kan sette tennene i et saftig lammebryst med smak av karamellmalt mens du sipper til den hjemmebrygga påskølen din…. Vi er iallfall solgt!
Oppskriften krever litt dedikasjon, men vi vet jo at dere har det siden dere brygger øl. Så her kommer den:
Du trenger:
- 500 gram lammebryst
- 1 flaske Imperial Stout
- 100 gram karamellmalt
- 18 små rødbeter
- 5 store og røde røbeter
- 25 gram steinsopp(karljohansopp)
- 120 g vindruekjerneolje
- 4 fed sort hvitløk (fermentert hvitløk)
- 20 g frysetørket solbær
- 100 g havsalt
Forberedelser – steg 1 (helst dagen før)
Dryss rikelig med salt over lammebrystet. Deretter legger du det i en form og dekker med karamellmalt. La det trekke i kjøleskap i 8 timer, eller over natten. Tørk av karamellmaltet med et rent kjøkkenhåndkle, du trenger ikke å få av absolutt alt.
Legg lammebrystet i en vakumpose sammen med 100 ml Imperial Stout. Vakumér posen og forbered det hele i en dampovn på 90 grader. Slik skal den stå i 1 time og 40 minutter. Ta deretter lammet ut av ovnen og la den ligge i posen til den er avkjølt.
Trinn 2 – samme dag du skal servere
Legg to rødbeter til siden for å bruke senere. Pakk resten av rødbetene inn i aluminiumsfolie sammen med litt salt og 20 g vindruekjerneolje. Bakes i ovnen på 160 grader til rødbetene er møre.
Press saften ut av de store rødbetene og ha det oppi en gryte med 10 g tørket steinsopp. Reduser væsken med ¾ på komfyren slik at du har en rødbetreduksjon.
Trinn 3 – samme dag du skal servere
Hell 100 g vindruekjerneolje i en annen kjele, og tilsett resten av de tørkede steinsoppene. Varm oljen opp til 90 grader før du trekker kjelen til side. La oljen stå og trekke i 1 time. Ta deretter ut soppen fra oljen.
Trinn 4 – samme dag du skal servere
Fjern skinnet fra de små, bakte rødbetene og skjær dem i fire like store deler. Skjær de to siste rødbetene i tynne skiver. Legg alle rødbetene til side.
Servering og anretning
Del lammebrystet i fire og stek med skinnsiden ned. Det skal stekes i ca 2-3 minutter til skinnet er sprøtt. Varm de bakte rødbetene i rødbetesaften, og hell forsiktig med en skje på tallerkenen. Skjær alle de sorte hvitløkene i 6 biter, legg de deretter på tallerken sammen med rødbetene.
Legg et stykke stekt lammebryst på tallerkenen og dandér med tørkede solbær, tynne skiver med rå rødbeter og en liten sprut med vindruekjerneolje.
Anrett de andre tallerknene på samme måten, og drikk resten av ølen – du har fortjent det nå.
Oppskriften er inspirert fra en av Mikkelers sine oppskrifter du finner i hans bog om øl.