Tilsetninger av malt og kaffe i stout

Når det gjelder tilsetninger av kaffe i stout og annen øl så er dette en smaksak. Alle har vi våre preferanser på smak i øl. Noen vil ha så ren smak som mulig og andre ønsker å eksperimentere. Uansett preferanser er det prøving og feiling som bringer deg nærmere favorittølet ditt.
Skaff deg noen egne erfaringer
Du kan lese råd og høre andres erfaringer, men det aller beste er å skaffe dine egne. Husk å loggføre det du gjør slik at du kan gjenskape de gode oppskriftene og holde deg unna det som smaker dårlig.
Mange er skeptiske til å tilsette frukt, urter, krydre og annet i brygg, men dersom det gjøres riktig kan resultatet være overraskende godt.
Her er tips til tilsetninger av malt og kaffe stout:
Malt
Havrestout er en klassiker. Til og med de som sjelden liker tilsetninger elsker den slikemyke teksturen som havre gir i en god havrestout. Kombinert med et hint av sødme kan denne nytes til iskrem eller en skikkelig god biff. Og det stopper ikke med havre, også rug gir en silkemyk konsistens. Du finner rug blant annet i vårt populære ølsett juleale som er en himmelsk stout med mye smak. Mens havre er ganske nøytral i smaken gir rug litt mer krydret karakter med røkte noter.
Både havre og rug er ganske enkle å bruke. Om du har et ferdig ølsett er det bare å følge oppskriften. Men om du følger egen oppskrift og blander selv er en tommelfinger regel å bytte ut 20 % av maltet ditt med maltet rug eller havre. Test ut de ulike typene rug.
Tips: Det kan være lurt å også bruke ris-skall i mesken slik at mesken blir mer porøs og lettere å vaske ut. Ved bruk av hvete og rug kan du få stuck mash.
Kaffe
Få bryggere har klart å motstå fristelsen av å brygge iallfall én stout med litt kaffe. Ristet bygg og svartmalt i stout gir faktisk også noter av kaffesmak selv om det ikke er tilsatt kaffe. Når du tilsetter kaffe svarer det med et nydelig ekko.
Det er like mange måter å tilsette kaffe i en stout som det finnes ulike stouts….Vi anbefaler ikke å koke kaffen i bryggingen på grunn av tap av aroma. Veldig mange foretrekker å tilsette kaffe når en skal stikke om ølet, før det skal på flaske eller fat. Det aller beste er å lage en separat kaffe i enten en presskanne, trakter eller annet og tilsette det i karet (når det er kaldt) når du skal tappe i flasker eller fat. Også med her kan du eksperimentere, passer espresso best? Brasiliansk eller Italiensk? Det er lurt å lage små growlere slik at du kan tilsette litt forskjellig mengde å se hva som blir best. Så var det mengde da… igjen er smaken som baken og det er utrolig mange ulike meninger på mengde. Mens noen har i en kopp ferdig kaffe , har andre i 1 liter. Hvor mye kaffe bruker du i en kaffe stout? Hva er favorittkaffen? Noen som vil dele i tråden under?
Har du lest denne? Tørr stout – silkemyk og svart