Tips til jevn gjæringstemperatur

Vi vet alle at gjæringstemperaturen har betydning, det står tross alt på alle gjærpakkene. At ulike gjærstammer krever ulik gjæringstemperatur er noe de aller fleste er klar over, men har du noen gang lurt på hva som skjer med brygget ditt dersom temperaturen varierer fra varmt til kaldt også til varmt igjen? Husets ølentusiaster vet dette og har noen gode tips tips til deg for å sikre jevn gjæringstemperatur.
De fleste gjærtyper skal gjære ved stuetemperatur som normalt sett ligger på 20 grader. Noen gjærtyper skal imidlertid gjære helt ned til 10 grader mens en saison for eksempel skal gjære helt opp til 30 grader.
Gjæringstemperatur
Gjæringstemperatur er en av de absolutt viktigste faktorene å ha kontroll på i bryggingen. Noen gjærstammer skal starte fermenteringen på rundt 21 ºC, mens andre skal starte ved høyere temperatur. I tillegg er det viktig å huske på at fermenteringsprosessen er eksotermisk som vil si at prosessen skaper sin egen varme. Temperaturen kan da stige hele 10 grader på noen timer. Dette gjelder spesielt under stormgjæring. Det er derfor viktig å ha kontroll på gjæringstemperaturen sin.
Om du er usikker på hvilken grad din tørrgjær skal fermenteres på har vi laget en fin oversikt i bloggartikkelen Informasjon om tørrgjær. Der har vi samlet en del teknisk informasjon fra de ulike leverandørene av tørrgjær. Informasjonen er sist sjekket og oppdatert medio desember 2017.
Vår favoritt – varmeplate!
Ved å bruke Mangrove Jack’s Heat Pad (varmeplate) vil gjæringstemperaturen din holdes mer eller mindre konstant. Den fungerer slik at dersom omgivelsestemperaturen medfører at temperaturen i ølet synker, så vil kontrolleren slå på varmeplaten slik at temperaturen øker igjen. Herlig!
Plasser varmeplaten på et flatt underlag før gjæringskaret settes oppå. På denne måten vil varmeplaten avgi varme til vørteren/øl’et under gjæringsforløpet. Bruk den alene eller eventuelt sammen med Mangrove Jack’s Dual Temperature Controller eller en InkBird temperaturkontoller slik at du får enda bedre kontroll over temperaturen. Husk å desinfisere temperaturkontrolleren!
Tips: sett gjæringskaret i et rom litt kaldere enn ønsket gjæringstemperatur. Legg gjerne et teppe eller annen rundt gjæringskaret.
.