Toast ale – det “toaster” vi for.

Toast ale. Du har kanskje ikke tenkt på at det faktisk tar 9 måneder å lage et brød? Helt fra å plante et frø til kornet blir høstet, malt til mel og så bakt tar det faktisk 9 måneder. Det er store ressurser som går med i denne prosessen. Fra jorden, vann, gjødsel, drivstoff og energi til varme, prosessering og transportering helt frem til vi har brødet ferdig.
Derfor fortjener brødet litt respekt, du har selv kanskje ventet 9 måneder på noe? Vi sier ikke at du trenger å lage en dåp eller noe for brødet ditt, men vi synes kanskje det allikevel bør bli invitert inn i mesken din.
Det er lite hyggelig å vite at hele 44% av all brød produksjon blir kastet. Det er ingenting miljøvennlig med kasting av mat så her bør alle gjøre en innsats. Også vi ølbryggere, og et av forslagene er rett og slett å putte brødrester i mesken. Et annet forslag er å lage knekkebrød av mesken din og oppskrift på dette kommer snart her på Ølforum.
Slik lager du øl med brødrester:
1. Del i skiver, tørk og lag krutonger.
Tørk brødet i ovnen på 90°C i ca 1 time. Tiden og temperaturen kommer litt an på ovnen din så prøv deg litt frem, og følg med slik at det ikke blir svidd. Når du har delt opp brødet i skiver går tørkeprosessen raskere. Med en gang brødet er tørt kan du dele skivene opp i krutonger (ikke smuldre det helt da du kan få stuck mash).

2. Mesk
Råvarer:
- 3,5 kg Pale malt:
- 1,5 kg tørket brødkrutonger (tilsvarer 2,5 kg ferskt brød
- 150 gram Cara Malt
- 150g Munich Malt
- 500g Havregryn
Ha blandingen i 15.7 liter vann på 67°C og bland sammen. Dekk til og la stå i 60 minutter. De naturlig enzymene i maltet vil nå omdanne stivelsen i kornet til sukker. Toast ale er spesielt fordi man bytter ut noe av bygget mot brødkrutonger, men malt er en nødvendighet for enzymdannelse.
3. avrenning og skylling
Etter du har mesket ferdig, skal silkaret opp og plasseres på en ring øverst på kjelen så det skal renne av. Hell over vann på 78°C over silkaret slik at du får med alle sukkerstoffene fra malten. Skyll til du har nådd 25 liter.
4. Kok og tilsett humle
Kop opp vørteren. Tilsett 5 gram av Tysk Hallertau Tradition humle slik at den kan koke akkurat i 90 minutter. Dette er bitter humlen som gir toast ale den deilige bitre smaken.
Når det 15 minutter igjen av koketiden (etter 75 minutter koking) tilsetter du 1 ss av supermoss som gir et klarere øl
Når det er igjen 5 minutter av kokingen (etter 85 minutter koking), tilsetter du 12g Cascade humle og 10g Centennial humle.
Etter 90 minutter skal vørteren slutte å koke og du tilsetter da humle: 25g Cascade, 10g Centennial and 25g East Kent Golding humle. Dette er aromahumlene som gir en fruktig og forfriskende touch til din toast ale.
Ingredienser |
Mengde | Alphasyre | Koketid: |
Tysk Hallertau Tradition | 5g | 5.5% | 90 min |
Cascade | 12g | 4.5% | 5 min |
Centennial | 10g | 8.5% | 5 min |
Cascade | 25g | 4.5% | 0 min |
Centennial | 10g | 8.5% | 0 min |
East Kent Golding | 25g | 6% | 0 min |
Supermoss | 1 SS | 15 mins | |
5. Kjøling og gjæring
Kjøl vørteren til 20°C.
Det er nå på tide ha vørter og gjær i gjæringskar. Forsøk å oppbevar vørteren i jevn temperatur på 18°C i 7 dager. Men etter 5 dager kan du tilsette nye 60g Cascade humle og 35g east kent golding humle
Endelig på tide å ha ølet på flasker klare til å karboneres. Du bør aldri helle ølet da dette øker tilførsel av oksygen som kan ødelegge ølet. Forsegle flaskene og la de stå kjølig og mørkt (rundt 12°C) i 2 uker. Dette er da sekundær fermentering.
Tilslutt er på tide å drikke og nyte din toast ale og heve glasset for at vi skal få en slutt på kasting av brød.