Trappistøl – Askese og alkohol hånd i hånd

Serie: Trappistøl
Litt historie.
Hva tenker du når du hører ordet munk? Fromhet? Bønn? Menn i lange kjortler som lydløst beveger seg bortover dunkle ganger av stein? Hva med øl? Visste du at det er en egen munkeorden som, ifølge de som har greie på det, lager verdens beste øl. Og det var ikke for å bli på en snurr, men for egen overlevelse.
De heter trappistmunker, en gren av Cistercienserordenen, og de er under den katolske kirkes strengeste orden. I en hverdag preget av bønn, refleksjon, stillhet og hardt arbeid, er trappistordenen en av de få som også brygger eget øl. Her går altså askesen hånd i hånd med alkoholproduksjon.
Et brød til å drikke
Øl ble i disse klostrene kalt «the liquid bread», altså brødet som kan drikkes. Munkene hadde ikke stort å spise og deres spartanske orden gav dem kun lov til å spise, brød, frukt og grønt. Siden det ikke akkurat fløt over av frukt og grønt brygget munkene selv øl som gav dem mye god næring.
«For da er de i sannhet munker, hvis de lever av deres håndarbeid!
Ordene kommer fra Benedikts regel i kapittel 48, og et bærende element i hvordan klostrene får det til å gå rundt. De fleste trappistklostere produserer varer som igjen selges for å skaffe de inntektene som trengs. Det kan være ost, brød, andre matvarer og klær og kister – og 12 av dem lager altså øl. Og det er vi veldig glade for!
Alle trappistøl brygges og selges kun for å finansiere klosterets drift. Har de penger til overs skal dette gå til veldedig formål i regionen.
Litt historie om rampete munker
Trappistmunkene, som var en gren av Cistercienserordenen, ble ikke en egen orden før 1894. Ifølge historien har ikke disse Cisterciensemunkene alltid vært så dydige. Frem til 1400-tallet var denne munkeorden så from og tekkelig som bare det. Helt til den katolske kirke ble så rik at munkene ble noen ordentlige rakkere. De drakk visst som alker og var så voldelige og usmakelige at de ble kalt «La Trappe-bandittene». Noe måtte gjøres.
Memento Mori – husk at du skal dø.
Det ble gjennomført en reform i 1644 av Abbed Rancé som førte dem tilbake til det fromme klosterlivet. I dag sover munkene på en halmfylt seng med en liten teppebit over seg. Klokken 02.00 hver natt står de opp, filosoferer over guds betraktninger i 11 timer, for så jobbe i klosteret i 6, 7 timer.
Når de hilser på hverandre sier de alltid: Memento Mori – husk at du skal dø. Det kan høres dystert ut, men ut ifra det vi har lært, virker munkene veldig fornøyde. Det kommer kanskje ikke som en stor overraskelse, men skulle vi valgt, ville vi naturligvis søkt fromheten i en av de klostrene hvor det lages godkjent Trappistøl. Det hadde gitt mening på et vis.
Faktaboks:
Trappistøl er ikke en egen kategori av øl. Det betyr bare at ølet er brygget innenfor murene i et trappistkloster av munker eller under oppsyn av munker. Det finnes rundt 170 trappistklostrene i verden i dag, men få av dem brygger øl.
For tiden er det kun 11 bryggerier som oppfyller kravene satt av Den Internasjonale Trappistforeningen for å kunne merke ølet sitt “Ekte Trappist-produkt”.
I denne seien skal vi se nærmere på historien bak trappistølet, hvor de godkjente typene produseres, hva slags typer øl de lager og hvor du kan få tak i dem.
https://www.aperitif.no/artikler/hva-er-trappist-ol/181082
https://no.wikipedia.org/wiki/Trappist%C3%B8l#.C3.98ltyper
http://www.spencerbrewery.com/
http://forskning.no/fakta/trappistordenen
http://www.trappist.be/en/pages/the-international-trappist-association